Snelmenu voor thema's
Ontslag 0/23 gezien
Solliciteren 0/48 gezien
Oriëntatie 0/12 gezien
Ondernemen/freelancen/ZZP 0/21 gezien
Webinars 0/21 gezien
Veelgestelde vragen 0/27 gezien

1. Net ontslagen

1.1 Ik heb net gehoord dat ik ben ontslagen. Wat moet ik nu doen?

Als je te horen krijgt dat je bent ontslagen, is dat meestal erg vervelend. Los van alle emoties die dit met zich meebrengt, komt er ook veel op je af.

Belangrijke acties die je moet uitvoeren nadat je bent ontslagen, zijn de volgende:

  1. Vertel het thuisfront dat je bent ontslagen en hoe jij wilt dat zij met jou omgaan.
  2. Neem contact op met een arbeidsjurist en kijk samen met hem naar je vaststellingsovereenkomst en of jij hiermee akkoord bent. Je kunt via de beroepsvereniging vak gratis advies krijgen.
  3. Neem op jouw manier afscheid van je collega’s.
  4. Zet je inkomsten- en uitgaven op een rij en bekijk de consequenties van een inkomstendaling.
  5. Schrijf je in als werkzoekende bij het UWV en vraag een uitkering aan.
  6. Bepaal of je al dan niet begeleiding nodig hebt van een loopbaanadviseur.
1.2 Ik ben helemaal klaar met de organisatie en voel mij in de steek gelaten. Ik wil niemand meer zien. Is dat verstandig?

Deze reactie en gevoelens zijn heel begrijpelijk.

Voor de verwerking van je ontslag is het echter belangrijk om op een goede wijze afscheid te nemen van je collega’s. Je hebt niet voor niets zo lang met elkaar samengewerkt. Doe het wel op jouw manier. Als je graag met één trouwe collega afspreekt, is dat net zo goed als met de hele afdeling. Het is jouw afscheid, doe het daarom op een manier waar jij je goed bij voelt.

1.3 Ik schaam mij voor mijn ontslag en vertel er liever niemand over. Is dit verstandig?

Het is belangrijk om mensen in je directe omgeving juist wel te vertellen over je ontslag en wat dit met je doet. Zeker ook kinderen. Hoe jong ze ook zijn, ze begrijpen vaak meer dan je denkt. Geef ook aan hoe jij wilt dat zij met je omgaan als jij boos, geïrriteerd of afwezig bent. Dit maakt het voor jezelf en de mensen in je directe omgeving duidelijker en prettiger.

1.4 Ik ben ontslagen en bang dat ik mijn huis moet verkopen. Wat moet ik doen?

Het is belangrijk dat je weet wat de financiële gevolgen zijn van je ontslag. Veelal valt het allemaal wel mee. Kijk eerst naar je inkomsten en uitgaven over de afgelopen maanden en wat je inkomsten zijn als je uitgaat van een WW-uitkering.

Kijk eens naar je app voor het internetbankieren of op website van de bank. Meestal kun je daar grafieken vinden van jouw uitgaven, zodat je hierin inzicht krijgt.

Bereken wat het minimale bedrag is dat je nodig hebt voor je huur of hypotheek en de kosten voor het eten en drinken. Luxe als een auto en/of vakantie reken je even niet mee. Hiermee kun je zien of jij nog in je huis kunt blijven wonen of niet.

Daarna kun je kijken waarop je allemaal wilt bezuinigen. Veel tips hierover vind je op het internet. Zoek gewoon eens op bespaartips in Google en je vindt al heel veel hits.

1.5 Ik voel me al dagen/weken/maanden niet mezelf en kom er maar niet uit. Is dit normaal?

Iedereen die ontslagen wordt, krijgt te maken met verschillende emoties. De zogenoemde emotionele curve.

Deze begint met een opgelucht gevoel als je na een periode van spanning zekerheid krijgt over je boventalligheid.

Op het moment dat je de deur voor de laatste keer achter je dichttrekt, kun je gevoelens krijgen van boosheid, teleurgesteldheid, falen, etc. Weet dat dit erbij hoort en heel normaal is. Houd deze gevoelens zeker niet tegen en laat ze er maar uitkomen. Als je boos bent, ga je stokken gooien in het bos, als je verdrietig bent, laat je de tranen maar komen. Krop het vooral niet op, want hoe eerder het eruit is hoe beter.

Dit gaat door totdat je je ontslag en de nieuwe situatie hebt geaccepteerd. Je ziet weer een nieuwe toekomst en gaat hieraan werken. Op dat moment krijg je weer energie en zie je weer helder. Vaak zijn dan de nare gevoelens ook weer over. Hoe diep het dal is en hoe lang het duurt, is sterk afhankelijk van jou als persoon. Als je vaak relativeert en zaken van een positieve kant weet te bekijken, ben je er sneller doorheen, dan als bij jou het glas vaak half leeg is.

Het is niet verstandig om al te gaan solliciteren als je je ontslag nog niet hebt verwerkt. Je kunt al wel verschillende zaken online voorbereiden, zoals je CV opstellen, LinkedIn-profiel aanmaken en andere zaken. Als je toch al gaat netwerken en solliciteren loop je de kans dat je je frustratie over je vorige werkgever en de situatie naar deze mensen gaat uiten. Dit komt niet professioneel over en helpt je niet verder.

Vraag zo nodig professionele hulp van een dokter of psycholoog als je het moeilijk vindt om je ontslag een plek te geven.

2. UWV en uitkering

2.1 Wat is de hoogte en duur van mijn WW? Waar vind ik deze informatie?

Als je wilt weten hoe hoog jouw WW-uitkering is en gedurende welke periode je recht hebt op een WW-uitkering, kijk dan op de website van het UWV. Dit gaat het snelst en je hebt de meeste zekerheid dat de gegevens kloppen.

Controleer bij de duur van je uitkering zorgvuldig of jouw werkervaring goed is meegenomen in de berekening. Bij jouw werkervaring moeten alle(n) werkzaamheden zijn opgenomen waarover jij WW-premie hebt afgedragen.

2.2 Ik ben ontslagen. Hoe vraag ik mijn WW-uitkering aan?

Voordat je een WW-uitkering kunt aanvragen, moet je je inschrijven als werkzoekende. Dit doe je online en bij voorkeur direct nadat je je vaststellingsovereenkomst hebt getekend. . Het heeft geen zin om je te melden op het werkplein bij jou in de buurt. De eerste drie maanden zie je niemand van het UWV.

Je kunt je WW-uitkering aanvragen gedurende 4 weken voor je laatste werkdag (deze vind je op je vaststellingsovereenkomst) en 2 dagen na je laatste werkdag.

Vergeet dit niet! Vraag je WW ook aan als je er geen gebruik van wilt maken. Het is beter dat je de WW aanvraagt en hem vervolgens de volgende dag zelf weer opzegt, dan om hem niet aan te vragen.

Als je geen WW aanvraagt, heb je namelijk geen recht op herleving meer. Dus stel dat je besluit om hem niet aan te vragen, en er gebeurt iets waardoor je je WW wel nodig hebt, dan kun je er niet meer op terugvallen. Als je hem gewoon hebt aangevraagd en vervolgens zelf hebt opgezegd, dan geldt het herlevingsrecht. Dat betekent dat je tot de laatste dag dat je recht zou hebben op een WW-uitkering hierop alsnog aanspraak kunt maken.

 

Kijk op de website van het UWV voor de stappen die je moet doorlopen om een WW-uitkering aan te vragen.

2.3 Moet ik mij direct na mijn ontslag inschrijven bij het UWV?

Voordat jij een WW-uitkering kunt aanvragen, moet je je inschrijven als werkzoekende. Dit doe je online en bij voorkeur direct nadat je je vaststellingsoverkomst hebt getekend. . Het heeft geen zin om je te melden op het werkplein bij jou in de buurt. De eerste drie maanden zie je niemand van het UWV.

 

Je kunt je WW-uitkering aanvragen gedurende 4 weken voor je laatste werkdag (deze vind je op je vaststellingsovereenkomst) en 2 dagen na je laatste werkdag.

 

Vergeet dit niet! Vraag je WW ook aan als je er geen gebruik van wilt maken. Het is beter dat je de WW aanvraagt en hem vervolgens de volgende dag zelf weer opzegt, dan om hem niet aan te vragen.

Als je geen WW aanvraagt, heb je namelijk geen recht op herleving meer. Dus stel dat je besluit om hem niet aan te vragen, en er gebeurt iets waardoor je je WW wel nodig hebt, dan kun je er niet meer op terugvallen. Als je hem wel gewoon hebt aangevraagd en vervolgens zelf hebt opgezegd, dan geldt het herlevingsrecht. Dat betekent dat je tot de laatste dag dat je recht zou hebben op een WW-uitkering hier alsnog aanspraak op kunt maken.

 

Kijk op de website van het UWV voor de stappen die je moet doorlopen om een WW-uitkering aan te vragen.

2.4 Ik krijg een transitievergoeding aangeboden. Hoeveel houd ik hiervan netto over?

De maximale transitievergoeding is € 76.000 bruto of maximaal één bruto jaarsalaris als jouw bruto jaarsalaris hoger is dan €76.000.

De transitievergoeding wordt gezien als een bonus, waardoor je er 54% belasting over moet betalen. Reken je dus niet rijk!

Kijk bij ‘Hoe bereken ik de hoogte van mijn transitievergoeding’ als je wilt weten op welke bruto transitievergoeding jij recht hebt.

3. Starten als ondernemer

3.1 Hoe bereken ik de hoogte van mijn transitievergoeding?

Je kunt de hoogte van je transitievergoeding berekenen via www.rijksoverheid.nl.

Kies vervolgens voor 'tool transitievergoeding voor werknemers'.

Je krijgt veel vragen over de situatie waarin je bent ontslagen. Vul deze vragen in, totdat je uiteindelijk uitkomt bij de vraag over je gewerkte jaren en je salaris (het is dus handig om je salarisstrook bij de hand te houden).

3.2 Ik denk erover om voor mezelf te beginnen. Wanneer kan ik me het beste inschrijven bij de KvK?

Het is verstandig om je pas in te schrijven bij de KvK nadat je je WW-uitkering hebt aangevraagd en deze is toegekend. Als je je KvK-inschrijving regelt voorafgaand aan je WW-aanvraag, dan beschouwt het UWV jou als ondernemer. Een ondernemer draagt geen WW-premies af en dus heb je geen recht op WW. Vandaar dat je beter kunt wachten totdat je je WW ontvangt. Op dat moment kun je zelf uitmaken, samen met het UWV, wat voor jou de verstandigste weg is om te starten.

Zolang je geen facturen hoeft te versturen, heb je ook nog geen KvK-inschrijving nodig.

Ben je al gestart met je werkzaamheden als ondernemer, dan heb je twee opties:

  1. je kunt met je opdrachtgever overleggen of je de facturen mag versturen nadat je bent ingeschreven bij KvK; of
  2. je besluit de opdracht via een payrollbedrijf uit te laten betalen.
3.3 Ik krijg tijdelijk werk aangeboden, maar wil geen ondernemer worden. Kan dat en hoe doe ik dat?

Wanneer je een tijdelijke baan aangeboden krijgt, maar je wilt niet gaan ondernemen, dan kun je kiezen voor de zogeheten payrollconstructie. Je vraagt een payrollbedrijf om de administratieve afhandeling te verzorgen van je tijdelijke werkzaamheden.

Benader bijvoorbeeld TenToo als grootste payrollbedrijf in Nederland.

Zij sluiten een overeenkomst met jouw opdrachtgever en jij sluit een overeenkomst met het payrollbedrijf. Jouw opdrachtgever betaalt het payrollbedrijf en het payrollbedrijf betaalt jou.

Het payrollbedrijf houdt voor jou de sociale premies in, inclusies ww-premies. Jij krijgt een netto-salaris uitgekeerd.

Het voordeel van het werken via een payrollconstructie, is dat je na afloop van je tijdelijke werkzaamheden weer gewoon recht hebt op je oude ww-uitkering.

Tenzij je tijdelijke werkzaamheden langer dan 6 maanden duren. Op dat moment maakt het UWV een nieuwe berekening van de hoogte van jouw WW-uitkering op basis van dat wat je verdiend hebt tijdens je tijdelijke klus.

Klik op deze link om te zien wat payrolling precies inhoudt.

 

3.4 Ik wil wel als ondernemer aan de slag. Hoe kan ik starten met een ww-uitkering?

Het UWV geeft iedereen die wil starten als ondernemer de mogelijkheid om dit te onderzoeken. Het biedt hiervoor het starterstraject aan. Als jij gebruik wilt maken van dit traject, dan start je met een workshop van het UWV waarin je uitleg krijgt over het traject, de mogelijkheden en de consequenties voor je ww-uitkering.

Kort samengevat ziet het starterstraject er als volgt uit:

  1. Je krijgt een workshop ondernemen aangeboden vanuit het UWV.
  2. Je krijgt vervolgens 6 weken de tijd voor het schrijven van je ondernemersplan.
  3. Een werkcoach van het UWV beoordeelt jouw ondernemersplan.
  4. Na goedkeuring kun je 6 maanden gaan ondernemen.
  5. Tijdens deze 6 maanden wordt je uitkering met 29% netto gekort, maar mag je de inkomsten uit je freelanceopdrachten houden.
  6. Na 6 maanden moet je besluiten of je verder wilt als ondernemer of niet.
  7. Wil je stoppen, dan verval je weer in je oude ww-situatie en moet je weer aan je sollicitatieverplichtingen voldoen.
  8. Wil je verder als ondernemer, dan ga je in overleg met je werkcoach bepalen op welke wijze je dat gaat doen. Volledig en zonder ww-uitkering of met een gedeeltelijke ww-uitkering.

 

Meer en uitgebreide informatie hierover vind je op de site van het UWV onder de kop Bedrijf starten.

3.5 Ik wil als ondernemer starten, maar weet nog niet waarin. Waar begin ik?

Het allerbelangrijkst is dat je met iets start waar je voor 200% achterstaat en wat in lijn ligt met je kernkwaliteiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van je vrijetijdsbesteding. Of iets dat je al uit jezelf doet en waar je elke keer weer vol van bent. Of bijvoorbeeld iets waaraan jij je heel erg ergert. ‘Ik kan er niet tegen dat mensen…’. Wat kun jij doen om deze mensen wel te helpen?

Het gaat erom dat je energie krijgt en zin hebt om eraan te beginnen.

3.6 Ik heb een idee en wil starten als ondernemer. Waar start ik?

Succesvolle ondernemers zijn vaak succesvol omdat ze vooral doen en minder denken en plannen maken. Het model van effectuation is de manier waarmee iedereen succesvol kan zijn als ondernemer. Zelfs degene die zichzelf niet gelijk als ondernemer ziet.

Kijk eens naar het webinar Wat kun jij als startend ondernemer en werkzoekende met de theorie van effectuation?

Hierin wordt precies uitgelegd hoe effectuation werkt en waar jij moet beginnen.

 

4. Solliciteren en netwerken

4.1 Ik ben klaar om te gaan solliciteren. Waar begin ik? De 8 belangrijkste stappen

Het begint allemaal bij jezelf. Wie ben jij? Wat zijn bijvoorbeeld je kernkwaliteiten? En wat wil je precies? Naar welke functies kijk je? Als je dit weet, is het een stuk makkelijker en kun je de onderstaande 8 stappen gaan zetten:

  1. Update je LinkedInprofiel met datgene wat je in het verleden hebt gedaan, en omschrijf in je samenvatting wat je wilt gaan doen en wat je specialisaties zijn. Zorg ook voor een actuele foto, waar je lachend op staat, met een neutrale achtergrond.
  2. Doe hetzelfde met andere sociale media waarop jij actief bent. Bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Laat goed zien waarin jij je onderscheidt en in welke  werkervaring en/of kennis je uitblinkt.
  3. Bereid je salespitch voor. Het gaat erom dat mensen snel weten wat ze aan je hebben en wat jij wilt. Op basis daarvan kunnen ze jou vervolgens sneller helpen aan een actief netwerk.
  4. Ga aan de slag met het uitbreiden van je netwerk. Naast netwerken binnen je eigen familie, (oud)collega’s en vriendenkring en de vrienden van je vrienden, is het heel belangrijk contacten te leggen met organisaties waar jij wilt werken. Breng in kaart wie je bij welke organisatie naar binnen kan helpen.
  5. Schrijf je in bij de vacaturebank indeed.com (dit is de overkoepelende vacaturesite in Nederland) en laat interessante vacatures automatisch naar jezelf versturen.
  6. Stel google.nl/alerts in om alle vacatures te ontvangen. Dit om er zeker van te zijn dat je niets meer mist.
  7. Zorg ervoor dat je de vacatures via sociale media als LinkedIn en Twitter zoekt. Deze worden niet gevonden door Indeed of Google.
  8. Stel je CV op, zodat je die snel kunt versturen als dat moet.

Zie het webinar Creativiteit.

Als je deze stappen hebt doorlopen, heb je de belangrijkste vacatures in je mailbox en heb je alle basiszaken voor elkaar.

 

4.2 Ik vind heel veel functies en werkzaamheden leuk. Waar begin ik? Ik kan geen keuze maken?

Start bij het begin. Wie ben je en wat past goed bij je? Waar ben je echt goed in? Ga vervolgens kijken welke sector het beste bij je past. Maak hiervoor gebruik van je kernkwaliteiten. Welke van de kwaliteiten komen het beste tot hun recht binnen een bepaalde sector.

Stel je bent van nature erg georganiseerd, gestructureerd en planmatig en je hebt interesse in de creatieve en de financiële sector. Komt dat veel voor? Vanuit je kernkwaliteiten is de kans groter dat je binnen de financiële sector meer mensen tegenkomt die net zo denken en handelen als jij. En dat deze sector dus beter bij jou aansluit. Zo kun je steeds verdergaan en zaken laten afvallen. Hetzelfde geldt namelijk voor functies en organisaties.

4.3 Ik heb niets met sociale media, maar mensen zeggen dat ik LinkedIn moet gaan gebruiken bij het solliciteren. Is dat echt zo?

Of jij LinkedIn gaat gebruiken bij het solliciteren, moet je zelf weten. Er is geen goed, fout of sprake van moeten. Jij bepaalt wat je wel en niet gaat doen.

LinkedIn is alleen wel een moderne manier om aan werk te komen en helpt je bij het in kaart brengen van je netwerk. Het is een tool die het werken makkelijker maakt. Daarbij worden er via LinkedIn banen aangeboden. Het is het oude via-vianetwerk, maar dan inzichtelijk gemaakt.

Wil je dus meer kans maken, gebruik het dan zeker. Meer dan 70% van de banen wordt namelijk via-via vergeven.

4.4 Ik ben helemaal geen netwerker en kan niet netwerken. Iedereen zegt dat dit nu juist de manier is om aan het werk te komen. Hoe leer ik netwerken?

Netwerken wordt vaak gezien als heel eng. Je komt alleen in een zaal met mensen die elkaar al beter kennen. Jij hebt geen baan, niets te vertellen en moet gaan netwerken. Klinkt dit aantrekkelijk? Nou, nee!

Je kunt het ook anders bekijken. Iedereen netwerkt dagelijks. Als jij praat met je buurman kun je dat ook zien als netwerken. Je weet meer dan je wist voordat je hem/haar aansprak. Hetzelfde geldt voor het praatje bij het schoolhek of op je sportvereniging. Iedereen netwerkt wel. Het gaat erom dat je mensen beter leert kennen en zij jou. Dat je meer weet na afloop van een gesprek dan toen je erin ging.

Het begint dus allemaal met het aanspreken van mensen. Oefen dit eens in een veilige omgeving. Spreek als je in een groep staat met bekende mensen eens iemand aan die je nog niet zo goed kent. Bedenk je hierbij dat mensen vaak de eerste zin waarmee je begint weer vergeten zijn als je het gesprek bent begonnen. Kijk eens waar je iemand ontmoet. Je kunt hem altijd vragen ‘hoe ben jij hier beland?’, ‘Ben je hier al vaker geweest?’, ‘Wat vind je van dit complex?’, ‘Wat vond je van de wedstrijd?’, ‘Wat heeft jou hier gebracht?’ i

Het helpt hierbij vaak ook om aan te geven dat je elkaar weleens eerder hebt gezien, maar je maar weinig van iemand weet. Vervolgens stel je hem de vraag hoe hij bij de groep betrokken is geraakt. Of andere zaken. Kijk eens wat je opvalt en stel een belangstellende vraag.

Andere tips over netwerken vind je in het webinar De kracht van netwerken.

 

4.5 Ik heb geen netwerk. Hoe bouw ik snel een netwerk op?

Je kunt je netwerk verdelen in verschillende kringen; bijvoorbeeld familie, vrienden, bekenden, collega’s, buurtgenoten en overige bekenden.

Start eens om op te schrijven wie je broer, zus, ooms, tantes, neven en nichten zijn en wellicht ook achterneven en nichten. Daarna wie je vrienden zijn. Maak maar eens een lijst van wie je allemaal vaker ziet en wie je beschouwt als vrienden. Kijk eens met wie je allemaal sport, wie er in je buurt wonen en wie je daarvan kent. Wie ken je allemaal nog van school? Bedenk eens wie je verder allemaal tegenkomt binnen je vrijwilligerswerk of andere gezelschappen? Dan kijk je naar collega’s, leveranciers en afnemers waarmee je te maken hebt, klanten, enz.

Schrijf deze namen eens allemaal op en zoek de mensen op in LinkedIn. Connect je met deze mensen en kijk eens wie zij in hun contacten hebben staan en of jij die mensen misschien ook kent? Veelal wordt je ook geholpen door middel van suggesties van LinkedIn. Scroll daar ook geregeld doorheen.

Als je deze allemaal hebt, blijf je deze aanvullen met de mensen die je in de tussentijd tegenkomt. Op deze wijze bouw je heel snel een eigen netwerk op.

 

4.6 Ik voer heel veel netwerkgesprekken maar er komt niets uit. Wat doe ik goed of fout?

Het ligt natuurlijk ten eerste aan de verwachtingen die jij hebt voorafgaand aan je netwerkgesprek. Kijk eens of die helder zijn; ook voor degene die jij spreekt. Heb jij voorafgaand aan het gesprek duidelijk aangegeven wat je wensen en verwachtingen zijn van het gesprek. Wat jij eruit wilt halen? Het is helemaal geaccepteerd om dit te doen. Hiermee houd jij de leiding over het gesprek en zorg je ervoor dat je niet teleurgesteld wordt.

Vraag aan het eind van het gesprek altijd hoe je gesprekspartner je weer verder op weg kan helpen met een ander contact. Welke contacten heeft hij/zij die voor jou interessant kunnen zijn? Doe ook iets terug voor die ander; bijvoorbeeld door iets lekkers mee te nemen of die persoon te onderschrijven op LinkedIn. Bedank ook hartelijk voor de tijd en de tips en laat na afloop weten wat eruit is voortgekomen. Netwerken is geven en nemen, niet alleen nemen.

 

4.7 Ik weet niet wat ik wil. Hoe vind ik mijn ideale baan?

Weet je niet precies wat je wilt? Start dan eens met de vraag ‘wat is je ideale baan?’.  Kijk aan de hand hervan eens hoe ver je komt voordat je verdergaat met de beantwoording van onderstaande vragen.

 

Kijk eerst eens naar je kernkwaliteiten, werkervaring en vrijetijdsbesteding. Vervolgens vat je dit alles samen door onderstaande vragen te beantwoorden:

  • Welke kernkwaliteiten van jezelf moet je absoluut kwijt kunnen in je ideale baan?
  • Van welke activiteiten binnen je werk krijg je de meeste energie?
  • Welke sectoren en organisaties passen goed bij je?
  • Welke onderwerpen, producten en diensten sluiten aan bij jouw interesse?
  • Binnen welke regio wil jij het liefst werken?
  • Wat wil je verdienen?
  • Al het andere dat je nu nog te binnenschiet.

 

Nu heb je een globaal beeld van wat je wilt. Ga dit beeld vervolgens verfijnen.

4.8 Waar vind ik vacatures?

Vacatures media/uitgeverijen

www.villamedia.nl

www.jobsindemedia.nl

http://www.publiekeomroep.nl/organisatie/vacaturesites-omroepen

www.filmvacatures.nl

www.adformatie.nl

www.mediafacts.nl

www.boekblad.nl

Werving & selectie en uitzendbureaus actief in media:

www.227media.nl

www.born4jobs.nl

www.mediaflex.nl

www.avjob.nl

www.amacom.nl

www.comforce.nl

www.resultmedia.nl

www.jopportunity.nl

www.b1detachering.nl

Tijdelijke krachten PO via:

Select AV Personeel www.avpersoneel.nl

Randstad www.randstad.nl

Tempo Team www.tempoteam.nl

Werkbank Omroep www.sites.omroep.nl/werkbank/

5. Bepalen wat je wilt

5.1 Ik weet niet wat ik wil? Hoe kom ik daarachter? De 5 belangrijkste stappen

Als je echt niet weet wat je wilt, dan moet je dit gaan onderzoeken. Dit kun je doen aan de hand van de volgende stappen:

  1. Bepaal je eigen kernkwaliteiten (sterke punten).
  2. Kijk van welke werkervaring die je hebt opgedaan je de meeste energie kreeg?
  3. Kijk naar je vrijetijdsbesteding en beantwoord de vraag. Wat ga je doen met € 30 miljoen?
  4. Beantwoord op basis van alle bovenstaande antwoorden wat je ideale baan zou zijn. Welke werkzaamheden verricht je dan? Binnen welke branches en voor welk soort organisaties? In welke regio, etc.
  5. Ga aan de slag om te kijken waar de bedrijven zich bevinden die jij interessant vindt en ga ze benaderen. De bedrijven kun je selecteren via het adressenbestand van de Kamer van Koophandel.
5.2 Hoe bepaal jij je sterke en zwakke punten? Ofwel je kernkwaliteiten?

Om je sterke punten te bepalen, geef je antwoord op de volgende vragen en bepaal je daarna welke 5 sterke punten, of ook wel kernkwaliteiten genoemd, jij het meest op jezelf van toepassing vindt. De vragen zijn als volgt:

  • Hoe zou je partner jou omschrijven? Welke woorden zou die gebruiken?
  • Hoe zou je beste vriend of vriendin dit doen?
  • Hoe zouden je collega’s dit doen?
  • Welke persoonlijke eigenschappen zorgen ervoor dat jij overleeft op een onbewoond eiland?
  • Waaraan kun jij je het meest ergeren? (Zet deze punten om naar positieve eigenschappen.)
  • Wat zijn je grootste valkuilen? (Zet deze om naar positieve eigenschappen.)
  • Wat zijn je grootste waarden en normen?

Kies nu uit alle woorden die je hebt opgeschreven de 5 belangrijkste?

Als je het woordje “te” nu voor je sterke punten zet, kom je tot je slechte punten. Als een van jouw kernkwaliteiten bijvoorbeeld enthousiast is, wil té enthousiast zeggen dat je te snel handelt en minder nadenkt.

5.3 Ik weet niet precies wat ik wil. Hoe haal ik dit naar boven vanuit je werkervaring?

Als je niet precies weet wat je wilt, beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen. Met de antwoorden kom je dichterbij de kern van wat jij wilt:

  1. Welke werkzaamheden geven jou de meeste energie?
  2. Wat zijn onderwerpen die jij leuk vindt om mee bezig te zijn?
  3. Welke producten en of diensten vind jij interessant?
  4. Welke organisaties spreken je aan?
  5. In welke sfeer werk jij het liefst?
  6. Wat is de omvang van de organisatie van je voorkeur?
  7. Wat zijn je eisen en wensen ten aanzien van een nieuwe functie?
  8. In hoeverre is het belangrijk dat jij leidinggeeft?
  9. Hoe denk jij over freelancen?

Op basis van deze antwoorden, heb je een beeld gekregen van de zaken waarvan jij energie krijgt in je werk. Bepaal nu de tien belangrijkste en kijk welke functies hierbij passen.

5.4 Ik weet niet precies wat ik wil. Wat kan ik met mijn vrijetijdsbesteding?

Je vrijetijdsbesteding kan je verder helpen bij het bepalen van datgene wat je precies wilt. De activiteiten die jij graag doet in je vrije tijd kunnen aanknopingspunten bieden voor een mogelijke nieuwe toekomstrichting in je werk. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wat zijn je grootste hobby’s?
  • Wat zou jij doen met € 30 miljoen?

 

Met name de laatste vraag is interessant. In hoeverre heb jij € 30 miljoen nodig om te bereiken wat jij wilt?