Iedereen die ontslagen wordt, krijgt te maken met verschillende emoties. De zogenoemde emotionele curve.
Deze begint met een opgelucht gevoel als je na een periode van spanning zekerheid krijgt over je boventalligheid.
Op het moment dat je de deur voor de laatste keer achter je dichttrekt, kun je gevoelens krijgen van boosheid, teleurgesteldheid, falen, etc. Weet dat dit erbij hoort en heel normaal is. Houd deze gevoelens zeker niet tegen en laat ze er maar uitkomen. Als je boos bent, ga je stokken gooien in het bos, als je verdrietig bent, laat je de tranen maar komen. Krop het vooral niet op, want hoe eerder het eruit is hoe beter.
Dit gaat door totdat je je ontslag en de nieuwe situatie hebt geaccepteerd. Je ziet weer een nieuwe toekomst en gaat hieraan werken. Op dat moment krijg je weer energie en zie je weer helder. Vaak zijn dan de nare gevoelens ook weer over. Hoe diep het dal is en hoe lang het duurt, is sterk afhankelijk van jou als persoon. Als je vaak relativeert en zaken van een positieve kant weet te bekijken, ben je er sneller doorheen, dan als bij jou het glas vaak half leeg is.
Het is niet verstandig om al te gaan solliciteren als je je ontslag nog niet hebt verwerkt. Je kunt al wel verschillende zaken online voorbereiden, zoals je CV opstellen, LinkedIn-profiel aanmaken en andere zaken. Als je toch al gaat netwerken en solliciteren loop je de kans dat je je frustratie over je vorige werkgever en de situatie naar deze mensen gaat uiten. Dit komt niet professioneel over en helpt je niet verder.
Vraag zo nodig professionele hulp van een dokter of psycholoog als je het moeilijk vindt om je ontslag een plek te geven.